مشروح اخبار


» روزه داری و مصرف دارو



خیلی از افرادی که تصمیم به روزه گرفتن در ماه رمضان، با وجود داشتن بیماری، می کنند، اندکی نگران مصرف داروهایشان هستند. بهتر است طریقه ی مصرف صحیح دارو در ماه مبارک رمضان را مطالعه کنند


روزه داری و مصرف دارو

خیلی از افرادی که تصمیم به روزه گرفتن در ماه رمضان، با وجود داشتن بیماری، می کنند، اندکی نگران مصرف داروهایشان هستند. بهتر است طریقه ی مصرف صحیح دارو در ماه مبارک رمضان را مطالعه کنند تا مبادا روزه داری باعث وخیم تر شدن بیماری آنها شود. با دکتر زارع پور همراه باشید تا ببینید چگونه می توانید با روزه داری، برنامه ی مصرف داروی مناسبی داشته باشید.

دکتر سجاد زارع پور در گفتگو با راک نیوز اظهار کرد: یکی از دغدغه های بیماران در ماه رمضان روزه داری و چگونگی مصرف دارو می باشد، در این ماه تغییرات بسیار زیادی در فرایندهای معمولی بدن رخ می دهد که این امر می تواند بر روی وضعیت بیماری و دارو درمانی افراد تأثیر بگذارد.

وی بیان کرد: نکته اصلی که باید به آن اشاره کرد آن است که بارداری، شیردهی و برخی از بیماری ها مانند دیابت، فشار خون، روده تحریک پذیر، یبوست، زخم های گوارشی (معده و دوازدهه)، اختلالات کلیوی، بیماریهای اعصاب و روان و آسم همگی از شرایط جسمی هستند که بیمار باید پیش از روزه داری، با پزشک معالج خود درباره روزه گرفتن مشورت کند. بیماران نباید بدون مشورت با داروساز یا پزشک معالج خود، اقدام به قطع دارو، تغییر یا کاهش دوز مصرفی و یا تغییر زمان مصرف کنند.

راه های مختلف مصرف دارو در زمان روزه داری

یکی از کارهای قابل انجام برای دارودرمانی بیماران در طول ماه مبارک رمضان، استفاده از شیوه های مختلف مصرف است.

این دکتر دارو ساز عنوان کرد: با توجه به قوانین مذهبی روزه داری، بسیاری از روش های مصرف دارو در طول روزه داری برای فرد روزه دار با توجه به مجتهد مورد تقلید او می تواند بدون اشکال باشد.

دکتر زارع پور ادامه داد: دوز مصرف با توجه به ویژگی های بیماری فرد می تواند در طول ماه مبارک رمضان تغییر نماید. بیمارانی که مجبور به مصرف دارو ها هستند، در صورتی که با یک بار مصرف دارو در روز علایم بیماری آنها کنترل می شود، برای ادامه مصرف دارو های خود در زمان روزه داری با مشکل خاصی رو به رو نیستند.

این دکتر داروساز اضافه کرد: اگرچه بیمارانی که روزی دو بار مجبور به مصرف دارو هستند نیز ممکن است در صورت تایید پزشک معالج خود قادر باشند داروهای خود را در فاصله بین افطار تا سحر مصرف کنند. این بیماران می توانند زمان مصرف دارو خود را در فاصله بین افطار تا سحر قرار دهند. در صورتی که لازم است داروی خود را با معده خالی مصرف کنند، بهترین زمان مصرف دارو برای آنها یک ساعت قبل از سحری و یا دو ساعت بعد از افطاری است.

زارع پور در مورد زمان مصرف دارو در ماه رمضان اظهار کرد:جدول زمان بندی دوزهای دارویی با توجه به شرایط موجود در ماه رمضان تغییر می کند، به طور معمول دو نوع جدول زمان بندی مصرف دارو مورد استفاده قرار می گیرد:

۱- دوز منفرد در طول شبانه روز: نحوه مصرف دارو در این نوع درمان در طول ماه رمضان تغییری نمی کند چرا که این روش تداخلی با روزه داری ندارد، در مورد این نوع نحوه مصرف باید گفت که در صورتی که لازم است دارو با معده خالی مصرف شود، بهترین زمان مصرف یک ساعت قبل سحری یا دو ساعت بعد افطار می باشد.

۲- دوز چندگانه در طول شبانه روز: بیمارانی که مجبور به مصرف روزی دو یا چند بار دارو هستند، ممکن است پس از مشورت با پزشک معالج خود قادر باشند داروهای خود را در فاصله بین افطار تا سحر استفاده کنند، در مواردی خاص ممکن است پزشک معالج قادر باشد با جایگزینی داروهای این بیماران با انواع طولانی اثر آنها و یا تعویض دارو با یک داروی مشابه با نیمه عمر طولانی تر امکان روزه داری برای این بیماران زا فراهم نمایند، آنتی بیوتیکها از جمله داروهایی هستند که حتمأ باید در زمان مشخص خود مصرف شوند و امکان تغییر ساعت آنها وجود ندارد اما پزشک معالج می تواند با در نظر گرفتن نوع بیماری، آنتی بیوتیکی را انتخاب کند که با برنامه روزه داری تداخل پیدا نکند.

 راه تجویز دارو

وی ادامه داد: انتخاب دارو و راههای مناسب مصرف دارو نیاز به هماهنگی پزشک و فتوای مراجع دینی دارد اما به طور کلی راه های تجویز زیر سبب ابطال روزه نمی شود:

۱- قطره های چشم و گوش و بینی به شرطی که دارو به حلق نرسد.

۲- تمامی مواردی که از طریق پوست جذب بدن می شوند مثل: کرم ها، پمادها و نوارچسب های حاوی مواد دارویی

۳- شیاف ها، محلول های واژینال و کرمهای واژینال

۴- آمپول های با تزریق زیر پوستی، عضلانی، مفصلی یا وریدی به استثنای تغذیه از راه وریدی، سرم و آمپول های تقویتی

۵- شیاف ها و پمادهای مقعدی

مصرف داروهای خاص در ماه رمضان

این دکتر داروساز گفت: بیماران مبتلا به بیماری انسدادی ریوی و صرع خصوصاً در معرض خطر تغییر دوز دارو در ایام روزه داری هستند.

زارع پور ادامه داد: پزشکان علاوه بر اینکه باید به بیماران صرعی که با قطع دارو دچار بازگشت حملات تشنجی می شود مشاوره دقیق بدهند، باید به بیماران مبتلا به آسم که با قطع داروهای استنشاقی و افشانه های تنفسی دچار حملات آسمی می شوند توصیه های لازم را ارائه دهند.

وی یادآور شد: مطالعات به عمل آمده روی داروهای ضد فشار خون و ضد انعقاد خون نشان می دهد که روزه داری تأثیر خاصی بر اثربخشی این داروها ندارد. البته گاهی اوقات لازم است در مورد داروهای مدر (ادرار آور)، برای جلوگیری از کم شدن آب بدن، پزشک به کاهش دوز این داروها در بیماران روزه دار اقدام کند.

دکتر زارع پور در پایان خاطر نشان کرد: برخی از داروهای ضد التهاب این قابلیت را دارند که دوبار در طول روز مصرف شوند. مصرف این گونه داروها را می توان با مشورت پزشک و داروساز به زمان افطار یا سحر موکول کرد.



تاریخ انتشار : 18 خرداد 1396, 10:05



» اخبار مرتبط:

  • دگزامتازون، مترونیدازول و استامینوفن کدئین بیشترین داروهای مصرفی در کهگیلویه و بویراحمد
  • چگونه با بوی بد دهان در هنگام روزه داری مبارزه کنیم؟
  • «ترامادول» جان دانش آموز دبیرستانی را گرفت
  • "لیوان یکبارمصرف شفاف سرطان زاست"
  • مرگ با پنی‌سیلین چینی
  • » اشتراک گزاری خبر

    نام:*
    ایمیل:*
    متن نظر:
    کد را وارد کنید: *
    عکس خوانده نمی‌شود


    نظرشما در مورد سیستم؟