معاون عمرانی استاندار تهران با اشاره به احتمال تعطیلی ادارات و مدارس در پی آلودگی هوای پایتخت گفت: تعطیلی مدارس ابتدایی و مراکز پیش دبستانی و همچنین ادارات امروز بررسی میشود و احتمال تعطیلی در دو روز آینده وجود دارد.
به گفته محمد رضا محمودی برای روزهای دوشنبه و سه شنبه محدوده طرح ترافیک گسترش یافته و این دو روز زوج و فرد اعمال نمی شود و کسانی می توانند تردد کنند که طرح ترافیک داشته باشند.
به گزارش سرویس اجتماعی فرارو تهران امروزه به يكي از مناطق بحراني در زمینه آلودگي هوا تبديل شده كه در صورت عدم مقابله با اين امر و ارائه راهكارهاي عملي رفته رفته باعث از بين رفتن اين شهر مي گردد و آن را در وضعيت بحراني قرار مي دهد.
در تعریف آلودگی هوا گفته شده آلودگی هوا عبارت است از "وجود یک یا چند آلوده کننده هوا نظیر ذرات معلق، گردوغبار، دود، گاز، مواد رادیو اکتیو و غیره در هوای آزاد که برای موجودات زنده و اموال مضر بوده و راحت زندگی کردن را سلب کند."
طبق بررسی های صورت گرفته اولين دلايل آلودگي هواي تهران ترافيك، تردد وسايل نقليه دودزا، وجود كارخانه هاي غرب تهران، وارونگي دما و نيز وجود دود سيگار می باشد.
بر این اساس دولت وقت در سال 1379 تصمیم گرفت برنامهای با عنوان برنامه جامع آلودگی هوای تهران را به اجرا در آورد که بر اساس آن باید ظرف مدت 10 سال کیفیت هوای پایتخت به شرایط قابل تنفس و سالم میرسید؛ اما متاسفانه این برنامه هیچگاه مطابق برنامه درست پیش نرفت و حتی اکنون گزارش ها نشان می دهد در این مدت وضعیت هوای تهران بدتر از قبل نیز شده است.
بر اساس آمار، روزهای ناسالم در تهران نسبت به ده سال گذشته دو برابر شده است هرچند بر اساس این عدد و رقم ها نیز نمی توان گفت ما در ده سال گذشته هوای سالم تری تنفس می کردیم. چرا که در آن سالها هنوز بسیاری از شاخص های آلودگی هوا سنجیده نمی شد. این نکته ای است که معصومه ابتکار یادآوری و بر لزوم به روز رسانی سیستم های سنجش آلودگی هوا نیز تاکید می کند.
از سوی دیگر آمارهای مرکز فوريت های پزشکی ايران نشان می دهد که در روزهای تشديد آلودگی هوای تهران، شمار بيماران تنفسی «افزايش تا ۶۰ درصدی» را به دنبال داشته است. به طوری که «آلودگی هوا در تهران به طور متوسط موجب کاهش ۵ سال از عمر تهرانیها شدهاست.»
آمار افزايش قابل توجه بيماران تنفسی همزمان با تشديد آلودگی هوای تهران از سوی مرکز فوريت های پزشکی کشور در حالی منتشر شده است که بهمن ماه سال 87 سخنگوی وقت فراکسيون محيط زيست مجلس شورای اسلامی آمار رسمی مرگ مير ناشی از آلودگی هوای تهران را از سال ۸۴ تا ۸۶، هر ماه به طور مستقيم ۱۴۰۰ نفر و ۱۶ هزار نفر در سال اعلام کرد.
در این میان برخی آمار نشان می دهد روزانه ۲۰ تا ۲۵ نفر به دلیل آلودگی بیش از حد هوا در تهران میمیرند.
با این حال امسال نیز به روال روزهای آلوده هر سال، اقدامات مقطعی مانند تعطیل کردن مدارس و ادارهها و محدودیتهای ترافیکی برای کاستن از آلودگی هوا در نظر گرفته شده است. موضوعی که به اعتقاد بسیاری از کارشناسان آخرین راهکار برای کاهش آلودگی هوا است و یک اقدام سلبی می باشد.
با نگاهی گذرا به آمارهای آلاینده های هوا و مقایسه این شاخصها در پس و پیش از تعطیلی می توان به سادگی دریافت تعطیل کردن پایتخت به جز آنکه روزانه نزدیک به 350 میلیارد تومان به اقتصاد ملی کشور ضرر برساند، تاثیر محسوسی بر پاکسازی هوا نداشته، بلکه ظاهرا تهران، چه تعطیل، چه غیر تعطیل، روز به روز مسموم تر می شود.
پس چه راهکاری می توان برای جلوگیری از افزایش آلودگی هوا در تهران پیشنهاد و اجرا کرد؟
کارشناسان معتقدند به طور کلی درباره این مسئله باید دو اقدام جدی به انجام رسد، که یکی از آنها را می توان انجام برنامه ریزی های دقیق برای توسعه ناوگان حمل و نقل عمومی عنوان کرد و دیگری نیز فرهنگ سازی مناسب در جامعه است.
به اعتقاد این کارشناسان چنانچه کار فرهنگی در جامعه به طور مناسب صورت گیرد، به نحوی که وقتی اعلام می شود هوای شهر آلوده است، مردم این هشدار را جدی بگیرند و از وسایل حمل ونقل عمومی استفاده کنند، بسیاری از مشکلات فعلی مرتفع خواهد شد. یعنی با ایجاد رابطه منطقی میان مردم و مسئولان می توان میزان مشارکت مردمی را در مدیریت جامعه افزایش داد و به این ترتیب بسیاری از مشکلات جامعه به طور قطع مرتفع خواهد شد.
همچنین همانطور که گفته شد توسعه ناوگان حمل و نقل عمومی از جمله مترو نیز می تواند تاثیر بسزایی در کاهش آلودگی هوا داشته باشد که توجه مسئولین را در این زمینه طلب می کند.