این ایام پس از اظهارات نماینده مردم ماهشهر در مجلس شورای اسلامی و ادبیات نادرست به کار گرفته شده توسط ایشان شاهد واکنش های مختلفی از طرف افراد و گروه های مختلف بودیم .
مطلبی که می خوانید از سری یادداشت های مخاطبین راک نیوز است و انتشار آن الزاما به معنی تایید تمام یا بخشی از آن نیست. می توانید با ارسال یادداشت خود، این مطلب را تأیید یا نقد کنید.
بسمه تعالی
ملی یا میلی،بومی یا غیر بومی
این ایام پس از اظهارات نماینده مردم ماهشهر در مجلس شورای اسلامی و ادبیات نادرست به کار گرفته شده توسط ایشان شاهد واکنش های مختلفی از طرف افراد و گروه های مختلف بودیم .
در این مجموعه واکنش ها اگر از جنبه احساسی و هیجانی بگذریم نکات ارزشمندی نیز به صورت پراکنده مطرح شده است.لذا در این نوشتار تلاش بر این است که تحلیلی منسجم از این موضوع ارایه شود.
نکته اول اینکه اظهارت ایشان و اهانت صورت گرفته به قوم لر و مردم شریف دو شهرستان لنده و لیکک در استان کهگیلویه و بویراحمد که به صراحت نام برده شده است که کاملا نسنحیده و شایسته نکوهش هست .
لازم است ایشان به طور رسمی از قوم لر و به طور خاص مردم این دو شهرستان عذرخواهی نمایند .البته اشتغال دغدعه همه نمایندگان مناطق محروم هست اما نباید مستمسکی برای توهین و ایجاد تنش و دلخوری هموطنان گردد.
اما در ورای این مسایل، این اظهارات را باید از زاویه دیگر بررسی و تحیلل کرد.اظهارات ایشان و البته موارد و حوادث مشابهی که در سنوات قبل نیز به صور دیگری در خصوص این موضوع مطرح شده است تنها معلول هستند .
لذا انچه مهم و شایسته توجه هست علت است.
دو موضوع مهم که در این میان شایسته توجه هست یکی منابع ملی و دیگری رفتارهای ملی است.
اگر اعتقاد داریم منابعی مثل نفت و گاز و اب و معادن جز منابع ملی هستند باید به تمام مولفه های مرتبط با این موضوع نیز ملی نگاه کرد.
نمی توان به یک جزء از کل ملی نگاه کرد و به جزء دیگر میلی نگاه کرد.
منابع ملی و مولفه های ان باید به صورت منسجم و هماهنگ دیده شود.
متاسفانه مثل سایر ناترازیهای موجود در کشور در حوزه جذب و استخدام و نظام اداری کشور هم دارای ناترازی و ناشفافی زیادی هستیم که علت اصلی بروز این قبیل مسایل همین نکته است .
افرادی که مقامات بالا دسترسی دارند با استفاده از مجوزهای خاص جذب می شوند و دیگرانی هم که دستشان به جایی بند نیست از بیکاری و فقر در رنج هستند.
بنابراین اگر دنبال حل مشکل هستیم باید ریشه ای حل شود.
نماینده محترم ماهشهر و سایر نمایندگانی که با چنین موضوعاتی دست به گریبان هستند باید بحث ساماندهی جذب و استخدام را به طور اساسی با تصویب قانون همراه با شفافیت کافی و با ملاحظه رعایت عدالت اصلاح کنند نه اینکه چند جوان بیکار کهگیلویه ای که به هر دلیل و هر واسطه و خواهش و التماس در گوشه ای از صنعت در خوزستانی که سالها برای ان خون داده اند که همچنان نیز ادامه دارد ، به صورت پیمانکاری مشغول شده اند را مخل اشتغال منطقه معرفی کنیم.
تازه بعضی از این افراد ساکن و بزرگ شده خوزستان هستند اما متاسفانه با نگاه غیر بومی با انها برخورد میشود.
مشکل اشتغال ماهشهر با این قبیل اقدامات و اظهار نظرهای مقطعی حل نخواهد شد.
نمایندگان محترم مجلس اگر واقع دغدعه مردم را دارند باید به حوزه حکمرانی با رویکرد ملی نگاه کنند نه منطقه ای.
با این نگاه میتوان با اصلاح ساختارها از استخدام و انتصاب های رانتی و باندی و دوست و رفیق و داماد و نوه و نتیجه و نبیره مقامات جلوگیری نمود .
مشکل اصلی و علت العلل این است و باید ساختاری به ان نگاه کرد و حل نمود .
اگر این موضوع ساماندهی و قانومند گردد بقیه مشکلات مرتبط از جمله بحث اشتغال در مناطق نفتی هم در این چارجوب قرار خواهد گرفت.
اما تا زمانی که شرایط فعلی برقرار باشد همین شرایط تداوم دارد این قبیل اظهارات همواره تکرار گردیده و منتج به نتیجه هم نخواد شد.
لذا اگر فریاد اعتراضی هست که حتما هست باید نسبت به این موضوع باشد .
بقیه موارد مباحث فرعی و حاشیه ای است. در رابطه با خوزستان نمایندگان محترم این استان اگر با همدلی و تعامل بتوانند سهم خوزستان از منابع نفت و گاز را بگیرند خیلی از مشکلات از جمله اشتغال در ماهشهر حل خواهد شد.
باید به دنبال چنین اقداماتی باشند نه اینکه دنبال اخراج چند نیروی پیمانکاری باشند.
متاسفانه عادت کردیم به جای ماهیگیری ماهی دادن را تجربه کنیم .
مشکلات خوزستان باید در سطح کلان و ملی دنبال شود نه به صورت منطقه ای و احساسی و فرعی.
یکی از موضوعات مهم در این خصوص نوع نگاه به منابع انسانی است.اعتقاد داریم به منابع انسانی نیز باید به عنوان یکی از منابع ملی نگاه کرد.
اگر غیر از این نگاه شود مشکل ایجاد خواهد شد.
اگر قرار بر این باشد که منابع انسانی هر استانی در همان منطقه خود جذب،و استخدام شده یا مسیولیت بگیرد خیلی از مسیولان و مدیرانی که در خارج از زادگاه خود مسیولیت دارند باید به شهر خود برگردند لذا امکان اداره کشور وجود ندارد.
اگر اعتقاد داریم که اب و نفت و گاز و منابع انسانی منابع ملی هستند باید نسبت به جذب و به کارگیری افراد نیز ملی نگاه شود.
نمیتوان گفت اب خوزستان از کهگیلویه و بویراحمد و چهارمحال و بختیاری تامین شود چون اب جز منابع ملی است اما جذب و استخدام افراد در مراکز نفتی مختص استان خوزستان باشد.
در این صورت باید تغییر اساسی در حکمرانی کلان کشور صورت گرفته و حاکمیت به صورت فدرالی و خود مختار حرکت نماید که در حال حاضر شدنی نیست.
البته در قوانین جاری در خصوص مناطق نفت خیز در قالب مسئولیتهای اجتماعی امتیازاتی برای این مناطق در نظر گرفته شده است که بحث استخدام و جذب در این قالب با اختصاص برخی امتیازات قابل اصلاح هست.
در راستای همین نگاه ملی است که امروز شاهد هستیم راستا علی رغم اینکه در چند استان لرنشین کهگیلویه و بویراحمد ، چهار محال و بختیاری و لرستان با تنش ابی شدید روبرو هستیم اما با نگاه ملی به منابع و قوانین مرتبط بامنابع ابی بخش زیادی از اب های این چند استان به اصفهان و یزد و خوزستان ارسال میشود.
اگر با نگاه میلی با این مساله برخورد شود انگاه باید از خروج اب از این استانها جلوگیری شود که در ان صورت تبعات سنگینی به همراه دارد.
در خاتمه باید گفت کشور ایران یک کلیت یکپارچه و رنگین کمان زیبایی از همه اقوام در جغرافیای ایران زمین است در کنار این نحوه چینش صنایع و واحدهای اقتصادی نیز به گونه ای است که زنجیر وار به هم وابستگي دارند لذا طرح مباحثی این چنینی مشوقی برای تجزیه طلبی و حرکت کشور به سمت فدرالیسم هست که لازم است از طرف مقامات بالاتر و در سطوح امنیتی کشور مورد توجه قرار گیرد.
دکتر روح الله قابضی
» اخبار مرتبط:
» اشتراک گزاری خبر