در مسیر تهران مشهد ، روستایی قرار دارد که نامش صوفی آباد است. این روستا از توابع شهرستان سرخه بوده و با شهر سرخه 11 کیلومتر فاصله دارد. آرامگاه شیخ علاءالدوله سمنانی ، صوفی بزرگ سدههای هفتم و هشتم قمری ایران، در این روستا واقع است. برای رفتن به این روستا، از جاده اصلی وارد جاده ی فرعی باریک اما آسفالته شدیم و پس از طی مسافت 6 کیلومتر به صوفی آباد رسیدیم. روستا خیلی کوچک بود و ساختمانهایی که در آن وجود داشت بسیار قدیمی به نظر می رسید. پیدا کردن مقبره کار مشکلی نبود. وارد خانقاه که شدیم محوطهٔ بزرگ مربع شکلى را دیدیم که گنبد عظيم بقعه، بالاى آن قرار داشت و در چهار طرف اين محوطه راهروها و اتاقهاى متعدد ساخته شده بود. روى قبر شيخ علاءالدوله، نردهاى آهنين و سقفدار برپا شده بود که قبر را نسبتاً از اشعهٔ سوزان آفتاب کوير حفاظت می کرد. ظاهرا قسمتی از این بنای با ارزش، ویران شده اما ميراث فرهنگى استان سمنان، قسمتهايى از بنا را بازسازى کرده است.
این مکان یکی از مراکز مهم تجمع عارفان، دانشمندان و شاعران در اواخر قرن هفتم و اوایل قرن هشتم هجری قمری بوده و به علت اهمیت و احترامی که بزرگان و فرمانروایان این دوره برای عارف بزرگ سمنانی قائل بودند، قبلهگاه فکری آنان به شمار میرفت. در تذکرةالشعرای دولتشاه سمرقندی آمده است که خواجوی کرمانی شاعر معروف قرن هشتم هجری قمری سالها در همین خانقاه به خدمت شیخ علاءالدوله سمنانی مشغول بوده است و گردآوری دیوان اشعار علاءالدوله سمنانی را نیز به وی نسبت دادهاند.
نام کامل شیخ علاء الدوله سمنانی، شیخ ابوالمکارم رکنالدین علاءالدوله احمد بن محمد بن احمد بیابانکی سمنانی می باشد. وی از مسلمانان شیعه مذهب بوده است. علاء الدوله از یک خاندان ثروتمند سمنان بوده و او اصالتا از ناحیه سند بوده اما خودش در بیابانک سرخه استقرار داشته است.
صد بنده اگر به طاعت آباد کنی به زین نبود که خاطری شاد کنی
گر بنده کنی ز لطف آزادی را بهتر که هزار بنده آزاد کنی
تصاویری از آرامگاه شیخ علاءالدوله سمنانی
[ ] [ ] [ وحید شهابی ]
» اخبار مرتبط:
» اشتراک گزاری خبر