اگر ما به تاریخ کشف نفت و بهره برداری آن در کشور عزیزمان ایران بنگریم و وجود درصد حجم آن در جغرافیای کشور را بررسی نماییم به جرات می توانیم بگوییم 85 درصد آن در جغرافیای قوم لر قرارگرفته است.
به راستی به چه علت محروم ترین مناطق استان های اصفهان، فارس، لرستان، کهگیلویه و بویراحمد، بوشهر، خوزستان همدان، چهارمحال و بختیاری و... لرنشین هستند؟
وقتی که نفت، نفت انگلیس و بختیاری،
بقلم ابوالفضل بابادی شوراب (فعال لر- خوزستان)
نفت که ملی شد
طاعون ماه گرفتم
در ضلع جنوبی تاریخ
بی آن که بدانم
گوری مانده به گهواره ام
(ثریا داودی حموله)
در روز ۵ خرداد سال ۱۲۸۷هجری شمسی برای نخستین بار یک گروه اکتشاف، در شهرستان مسجدسلیمان استان خوزستان، در پی ماهها حفرچاه، به نفت رسید.
کشف نفت درسرزمین لر، تعاملات اقتصادی مستقیم بین دولت محلی -لرهای بختیاری-با دولت انگلستان را باعث گردید.
در همان زمانی که دکتر مصدق درحال برداشتن قدم هایی جهت ملی شدن صنعت نفت بود، مسترجیکاک، جاسوس مکار انگلیسی، که از اعتقادات مردم لر آگاه بود خود را به شکل یک روحانی در آورده و همه جا به پیروان خود شعار:
"هرکی مهرعلی مِن دلسه، نفت ملی سی چنسه "
را آموخته بود و از آن ها خواسته بود که این شعار را درکوی و برزن بر زبان بیاورند، تا جلوی این حرکت ملی گرفته شود و این گونه منافع انگلیس تامین شود.
29 اسفند روز ملی شدن صنعت نفت یکی از روزهای ملی ما ایرانیان که در تقویم تاریخ از با اهمیت ترین روزهای سال می باشد و کل ملت ایران از این حرکت مدنی و انقلابی دکتر مصدق و یارانش حمایت کردند، ما لرها نیز به عنوان جزیی از ملت ایران در این خوشحالی و حرکت ملی خود را شادمان و پیروز می دانیم، البته به آن اندازه که برای جغرافیای دیگر ایران نفع داشته و در جهت پیشبرد کشور موثر بوده، در جغرافیای لر، نه این که اثرگذار نبوده، که باعث ایجاد رکود و پسرفت نیز گردیده است.
افکار عمومی لر معتقدند ملی شدن صنعت نفت که با اندیشه بیشینه نفع برای بیشینه ایرانیان شکل گرفت، هرگز نتوانست به آرمان های انسانی خود دست یابد و به جای ملی شدن،دولتی شدن را در پی داشت.
البته باید گفت بختیاری ها، مظلوم تاریخ انقلاب مشروطیت و صنعت نفت بوده اند، به این علت که بیشترین نقش را در این دو حادثه بزرگ قرن اخیر داشته اند، اما متأسفانه کمتر به نقش اثرگذار آن ها به عنوان مردمی تعیین کننده درعرصه مسایل سیاسی اجتماعی ایران پرداخته شده است (پیروزی هزاران پدر دارد و شکست یتیم است).
اگر ما به تاریخ کشف نفت و بهره برداری آن در کشور عزیزمان ایران بنگریم و وجود درصد حجم آن در جغرافیای کشور را بررسی نماییم به جرات می توانیم بگوییم 85 درصد آن در جغرافیای قوم لر قرارگرفته است.
به راستی به چه علت محروم ترین مناطق استان های اصفهان، فارس، لرستان، کهگیلویه و بویراحمد، بوشهر، خوزستان همدان، چهارمحال و بختیاری و... لرنشین هستند؟
وقتی که نفت، نفت انگلیس و بختیاری، بختیاری ها 10 درصد سهم نفت نصیب شان می شد ، بعد از به اصطلاح ملی شدن صنعت نفت ، همان 10 درصد را هم از لرها گرفتند.
هر چه که می اندیشم جغرافیای لر و مردم مناطق آن از لحاظ فقر و عقب ماندگی با هم تفاوتی ندارند.
پس به همین دلیل می بایست مردمان این جغرافیا برای رسیدن به مطالبات مدنی خود از بابت خسارت برداشت سرمایه ها، معادن، آب های جاری و گرفتن حق سهم برای پیشبرد جغرافیای مردم خود با همبستگی و وحدت در چهارچوب نظام جمهوری اسلامی گام برداشته تا به موفقیت برسند.
از سود منابع خدادادی این جغرافیا از قبیل آب های جاری، منابع نفت و گاز سهم بسیار بیشتری برای جغرافیا و مناطق دیگری هزینه می گردد و مردم نیازمند این خطه، تنها شاهد استخراج بوده و فقط از مضرات بجای مانده آن متحمل بیماری و خسارت می گردند و بجز تنفس گازهای سمی،کمبود آب و رفاهیات عادی چیز دیگری نصیب شان نگردیده است.
به چه علت میزان جبران خسارت ها حتی به اندازه ضرر و زیان ها ی ناشی از استخراج و بوجود آمدن مسایل زیست محیطی نمی باشد؟
شایسته بود به جبران ناهنجاری های بوجود آمده دراین مناطق، درکنار استخراج منابع خدادادی، پروژه های زیست محیطی مناسب اجرا می گردید.
شاید اگر نفت ملی نمی شد، اندکی از سود درآمد آن به مردم لر می رسید و سهم آن ها از توسعه نفتی کشورشان؛ فقر، فحشا، بیکاری، اعتیاد، خودکشی و.... نبود، هرچه بود مطمئنا شرایط متفاوت و احتمالا بهتری برای لرها رخ می داد.
.
» اخبار مرتبط:
» اشتراک گزاری خبر