گفته می شود بیش از 500 نفر از دانش آموزان این شهرستان که اکثر انها را دختران تشکیل می دهند دچار این بیماری شده اند.مسئول شبکه بهداشت شهرستان ضمن تایید خبر شیوع شپش در بین برخی از دانش آموزان این شهرستان اظهار داشت: متاسفانه علی رغم اقدامات بازدارنده برای جلوگیری از شپش، امسال تعدادی بیشتری از دانش اموزان به این بیماری دچار شده اند
مسئول شبکه بهداشت فیروزآباد گفت: علی رغم اقدامات بازدارنده سال گذشته برای جلوگیری از شپش، امسال تعدادی بیشتری از دانش اموزان به این بیماری دچار شده اند.
اخیرا بیماری شپش در مدارس فیروزآباد شیوع پیدا کرده است. گفته می شود بیش از 500 نفر از دانش آموزان شهرستان فیروزآباد که اکثر انها را دختران تشکیل می دهند دچار این بیماری شده اند.
مسئول شبکه بهداشت شهرستان فیروزآباد در گفتگو با شیرازه ضمن تایید خبر شیوع شپش در بین برخی از دانش آموزان این شهرستان اظهار داشت: متاسفانه علی رغم اقدامات بازدارنده برای جلوگیری از شپش، امسال تعدادی بیشتری از دانش اموزان به این بیماری دچار شده اند.
چگینی با بیان اینکه آمار دقیقی از تعداد دانش آموزان مبتلا به شپش هنوز در دسترس نیست گفت: با هماهنگی با سایر دستگاههای شهرستان و دانشگاه علوم پزشکی شیراز اقدامات لازم را جهت پیشگری انجام داده ایم. وی از عوامل شیوع این بیماری رعایت نکردن بهداشت فردی در بین دانش آموزان عنوان کرد. مهار کردن شپش در بین دانش آموزان زمان بر استمسئول آموزش و پرورش شهرستان فیروز آباد نیز در این باره می گوید: آمار 500 دانش آموز مبتلا به شپش را تایید نمی کنم.تعدادی از دانش آموزان یکی از مناطق فیروزآباد به دلیل عدم رعایت اصول بهداشتی به شپش مبتلا شده اند.
قائدی گفت: هر ساله گزارش هایی در مورد شیوع شپش داریم که مهار کردن آن زمان بر است.
به گزارش راک نیوز خبرهایی از شیوع این بیماری در مدارس برخی استان ها نیز بگوش میرسد.یک مقام مسئول به خبرنگار ما گفت چنانچه موارد این چنینی از طریق مربیان بهداشت یا کارشناسان بهداشت محیط گزارش گردد اقداماتی سریعا انجام میگردد.
این مدیر از تهیه وتوزیع رایگان شامپوی پرمترین و ارائه آموزش به والدین خبرداد.
هم چنین شواهد حکایت از شیوع این بیماری در میان گروه های دیگر جامعه دارد.چند فروشنده آرایشی بهداشتی شاغل در داروخانه درگفتگو باخبرنگار ما میگوید :این روزها درخواست برای شامپو پرمترین زیاد شده و افرادی متقاضی این شامپو هستندکه با نگاه با بهداشت وآراستگی افراد اصلا قابل باور نیست که دچار چنین بیماری هستند.
این فروشنده داروخانه درکلان شهرمیگوید :در قدیم میگفتند عدم رعایت بهداشت فردی عامل رشد و تکثیر وانتقال شپش بوده اما با فرهنگ سازی و رشد امکانات بهداشتی عموما وجود چنین اتفاقی را فراموش کردند اما،این روزها واقعا رشد بیماری بنام شپش زدگی بصورت بی صدا در میان اقشار دیده میشود.
به گزارش راک نیوز ، با توجه به احتمال ابتلای دانش آموزان عزیز به شپش در مدارس، جهت اطلاع والدین و معلمان گرامی که خود بزرگترین نقش را در جهت ارتقای سلامت دانش آموزان به عهده دارند، نکاتی را با همین موضوع به نقل از خانم شیخی، کارشناس مسئول سلامت مدارس بیان می داریم با امید به اینکه مفید واقع شود.
شپش چیست؟
شپش حشره کوچکی به رنگ سفید مایل به خاکستری است که دارای دهانی مخصوص مکیدن خون ،دو شاخک و سه جفت پای کوتاه است.
می تواند سر،بدن و عانه را آلوده کند. تخم شپش رشک نام داردو بیضی شکل و سفید رنگ و به اندازه ته سنجاق است و به مو و درز لباس می چسبد.
شپش در مو و لباس زندگی می کند و فقط به خاطر تغذیه روی سطح بدن می آیدو خودش را به بدن می چسباندو پوست را سوراخ کرده و بزاق خود را زیر پوست تزریق نموده و با مکیدن خون ،مواد زایدی را نیز از خود دفع می کند.همین تلقیح مواد زائد در پوست منجر به ایجاد برامدگی قرمز رنگ خارش دار می گردد.
از نظر شدت و شیوع آلودگی به انواع شپش ،عواملی چون سن،جنس، نژاد،وضعیت اقتصادی و اجتماعی موثر شناخته شده اند.
آلودگی در تمام گروه های سنی دیده می شود ولی شپش سر در کودکان(سنین مدارس ابتدایی ) شیوع بیشتری دارد. به طور معمول شپش در جوامع پرجمعیت و متراکم شایعتر است و در شرایط همه گیری کلیه طبقات اجتماعی و اقتصادی را فرا می گیرد.
شپش بالغ طی عمر یک ماهه خود روزانه 6-4 تخم می گذارد این تخم ها به مو در نزدیکی پوست سر که دما و رطوبت مناسب را دارا می باشد می چسبد و پس از 7 روز ، شپش ها از تخم سر بیرون آورده و طی سه با پوست اندازی به شپش بالغ تبدیل می شوند.
علائم شپش سر
اولین علائم بالینی در سر ، موقعی اتفاق می افتد که شپش شروع به حرکت می کند که معمولا از حاشیه دو طرف سر شروع می شود و بعد به طرف مرکز سر گسترش می یابد. در این هنگام بیمار احساس خارش در سر می کند. به تدریج خارش سر افزایش یافته و در سر خراشیدگی با ناخن پیش می آید. می تواند به همراه عفونت های سر،چسبیدن موهای سر،بزرگ شدن غدد لنفاوی گردن باشد.
در چه مواردی موی سر دانش آموز باید بررسی شود
1-وقتی یک مورد شپش در کلاس کشف شد تمام دانش آموزان همان کلاس باید بررسی شوند.
2-برادران ، خواهران و اولیائ دانش آموزان مبتلا نیز باید مورد بررسی قرار گیرند.
3-وقتی بیش از سه کلاس یک مدرسه درگیر باشند تمام کلاسهای مدرسه باید از نظر شپش غربالگری شوند.
4-اعضای خانواده باید تا 10 روز موهایشان از نظر ابتلا به شپش مورد بررسی روزانه قرار کیرند.
پیشگیری چگونه انجام می شود؟
پیشگیری معمولا با ارتقا بهداشت کل جامعه است. درمان زودرس موارد با آگاهی دادن به والدین، آموزگاران و افراد دیگر جامعه می تواند با کنترل هر چه سریعتر موارد مبتلا به کاهش ابتلا سایرین کمک کننده باشد. و در آخر لازم به ذکر مجدد است که شپش سر در هر طبقه اجتماعی و اقتصاری می تواند دیده شود و رعایت دقیق موازین بهداشتی هر چند بسیار مفید و کمک کننده است ولی احتمال ابتلا را منتفی نمی سازد.
درمان
پرمترین ،این دارو به عنوان داروی انتخابی درمان شپش توصیه شده است و به صورت شامپو ، محلول سر شوی ، پودر لوسیون و کرم موجود است.
ابتدا موها را مرطوب نموده سپس با شامپو پرمترین 1 درصد موها را آغشته نمایید . لازم است ماده مورد نظر به کف سر و ساقه مو مالیده و ماساژ داده شود و آن گاه پس از 10 دقیقه شسته شود . این مشتقات باعث مسمومیت نمی شوند و اثر ابقایی بر موهای سر دارند و تا یک هفته در موباقی می مانندو روی رشک نیز اثر کشندگی دارند.
در درمان شپش سر دو نکته مهم را باید همواره به خاطر داشت 1-دو بار درمان به فاصله 10تا 7 روز لازمست ، چرا که اگر چه با درمان نخست ، شپش های سر و اکثر تخم های آن از بین می روند ، اما از آنجایی که امکان سر بیرون آوردن آنها تا 7 روز بعد وجود دارد ، لذا بهتر است به فاصله 10تا 7 روز درمان مجدد انجام شود 2-تمام موارد تماس احتمالی باید درمان شوند ، در غیر اینصورت همیشه احتمال ابتلای مجدد وجود خواهد داشت.
آنچه در کشور ما برای این منظور استفاده می شود عمدتا شامپو پرمترین است اما برای درمان شپش چند فراورده موثر دیگر در داروخانه ها موجود است لیندان 1 درصد
این فراورده ها برای بیش از 40 سال است که مورد استفاده قرار می گیرند و غالبا غیر از عوارض نادر گذرا ، عارضه دیگری ندارداما مهم این است که درست مطابق آنچه توصیه شده است استفاده شده و بیش از حد مصرف نشود ، علاوه بر این می بایست تمام موها بخوبی با آن مرطوب شوند چرا که شپش سر کشته نمی شود مگر آنکه در تماس مستقیم با دارو قرار گیرد.
لازمست که در مورد مصرف در زنان باردار ، شیرده و نوزادان با پزشک مشورت انجام شود.
درمان شپش سر با استفاده از سرکه
راه دیگری نیز برای مبارزه با شپش های سر وجود دارد . دو قاشق غذا خوری سرکه را در یک لیتر آب حل کنید ،سپس تمام سر و موها را با این محلول خیس کنید . بعد از چند دقیقه با یک شانه دانه ریز موها را خوب شانه کنید.
محلول آب و سرکه کپسول تخم ها را سست می کند و شانه دندانه ریز به جدا کردن آنها از موها کمک می کند.
» اخبار مرتبط:
» اشتراک گزاری خبر