امروزه درکشورما افراد جامعه انتظار دارند که کلیه خدمات و سرویس های دولتی با حداقل هزینه ،حداکثر سرعت و حداقل زمان در اختیار آن قرار گیرد ، لذا این امر بسیار حائز اهمّیت است که دولت این توانایی را داشته باشد که بهترین خدمات را در کمترین زمان و با بهترین راندمان در اختیار اقشار مختلف جامعه قراردهد.
سیستم ها و ابزارهایی که در حال در حال حاضر در ادارات دولتی برای ارایه خدمات و اطلاعات به شهروندان مورد استفاده قرار می گیرند قدیمی بوده و روند کار در دستگاهای دولتی کند است . آنها در جلب رضایت شهروندان موفقیت چندانی ندارند.
به گزارش راک نیوز ؛دراین راستا گمرک جمهوری اسلامی ایران نه در شعار بلکه عملا با سرعت بخشی و صحت ودقت درانجام تشریفات گمرکی از پیشتازان نهادینه سازی در دولت الکترونیک بوده است.
سامانه جامع امورگمرکی که برگرفته از دانش بومی ایرانی میباشد از شاخص ترین اقدامات این سازمان اقتصادی در دولت تدبیر وامید میباشد که در ذیل به اهم این دستاوردها اشاره میگردد:
-بانك اطلاعات تجارت خارجي كشور يكي از ارزشمندترين دستاوردهاي گمرك الكترونيك بهشمار ميرود. اين بانك اطلاعاتي كليه اطلاعات مربوط به "سامانه جامع گمركي" را بهطور اتوماتيك دريافت و در مركز داده خود تجميع و پردازش ميكند. اين اطلاعات شامل اظهارنامهها، پروانههاي واردات، صادرات و ترانزيت، بيجكها و اطلاعات پروانههاي عبوري است.
-با اجراي سامانه جامع امور گمركي، پروانه (برگ سبز) بهصورت الكترونيكي صادر شده و اين پروانه براساس ميزان واقعي خروح كالا تنظيم ميشود.
همچنين اين قابليت در اين سامانه لحاظ شده كه با حذف كاغذ، صدور پروانه كه منشاء بسياري از مشكلات و تخلفات است، نسبت به تبادل الكترونيكي اسناد بين سازمانها و مراكز مورد نياز مانند نيروي انتظامي اقدام نمايد. استعلام الكترونيكي كالاهاي خروجي از ديگر قابليتهاي اين سامانه است.
-سامانه جامع امور گمركي با راهاندازي كيف پول الكترونيك متصل به كارتهاي هوشمند باعث گرديده است كه صادركننده نيازي به پرداخت مبالغ مالي خدمات نداشتند و سامانه بهصورت هوشمند از كيف پول الكترونيك آن برداشت مينمايد.
اين موضوع علاوه بر ايجاد كنترلهاي دقيق و جلوگيري از تخلف موجب افزايش سرعت شده و عدم نياز به حسابداريهاي پيچيده را ميسر ميسازد.
-با راهاندازي سامانه اظهار از راه دور هر صادركننده ميتواند در هر زمان از شبانهروز نسبت به پر كردن فرم اظهارنامه و تحويل الكترونيكي اسناد به گمرك اقدام كند.
همچنين عدم نياز به مراجعه حضوري صاحبان كالا و انجام تشريفات گمركي بهصورت غيرحضوري از جمله اين موارد است. از ديگر قابليتهاي سامانه در بخش صادرات انجام الكترونيكي بخشي از امور ارزيابي در محل و توزين و كنترل وسايل نقليه حامل بار است.
گفتنی است در حال حاضر دور اظهاری در رویه های واردات و ترانزیت نیز در گمرکات کشور عملیاتی میباشد.
-از دیگر دستاوردهای گمرک ایرن در راستای سامانع جامع امورگمرکی،راهاندازي كارشناسي متمركز در گمرك ايران است، بعد از اينكه اشخاص اظهارنامه ارائه كردند، كار كارشناسي بدون ارتباط مستقيم ميان كارشناس و ارباب رجوع در اسرع وقت صورت ميگيرد. همچنين در اين سيستم هيچ فرقي بين يك كارشناس با يك اظهاركننده عادي وجود ندارد. به عبارتي با اجراي چنين سامانهاي همه گمركات كشور در قالب يك گمرك ديده ميشود و بخش عظيمي از كارها بهصورت الكترونيكي صورت ميگيرد و از بسياري خطاها، تخلفات و مراجعات بيمورد جلوگيري ميشود.
-با استفاده از سامانه جامع گمركي ارتباط الكترونيكي گمرك با ۲۱ سازمان همكار برقرار شده و تبادل اطلاعات اقتصادي با برخي سازمانها از طريق سامانه بيتا (بستر يكپارچه تبادل اطلاعات)كه توسط گمرك نوشته شده و در وزارت امور اقتصادي و دارايي مستقر شده است صورت ميگيرد و صدور مجوزهاي ترخيص كالا نيز از طريق پنجره واحد تجارت فرامرزي توسط سازمانهاي همكار گمرك به صورت الكترونيكي انجام ميشود.
بانك مركزي، سازمان امور مالياتي، سازمان ملي استاندارد، اتاق بازرگاني و صنايع و معادن ايران، سازمان غذا و دارو، سازمان توسعه تجارت، نيروي انتظامي، سازمان حفظ نباتات و سازمان دامپزشكي كشور ازجمله ۲۱ سازماني هستند كه تبادل اطلاعات و صدور مجوزها با استفاده از سامانه جامع گمركي بهصورت الكترونيكي صورت ميپذيرد.
-برگزاری آموزن کارگزاری گمرک با همکاری سازمان سنجش وآموزش کشور وپذیرش برابر با استاندارهای تعریف تبین شده را میتوان از دیگر دستاورهای این سازمان تا روزهای آغازین سال چهارم دولت تدبیر وامید برشمرد.
به گزارش راک نیوز ، بی انصافی است اگر تسریع در کار گمرک ایران را در ترخیص داروهای ضروری ودپو شده در انبارهای بنادر ، درروزهای اولی که سکان اجرایی کشور بدست دولتمران تدبیر وامید سپرده شد را نادیده گرد.
گفتنی است ،ارزيابي الكترونيكي عملكرد گمركات سراسر كشور،سامانه ثبت و دريافت شماره شناسه گوشيهاي وارداتي (IMEI) در گمرك،کارنه تير الكترونيكي(E-TIR)سامانه هوشمندبیمه ،آنلاین شدن ارزشگذاری کالا ،الکترونیک شدن کنترل بدهی ها و صندوق الکترونیک را باید به همه دستاوردهای این سازمان در دولت یازدهم تا به امروز اضافه نمود.
به گزارش راک نیوز، فاصله گرفتن از سلسله مراتب سنتی برای ارائه خدمات بهتر به مردم نیاز به گسترش زیرساخت و صدالبته همت و پشیبانی دراین مسیر را میطلبید که دراین ره تلاش های مسعود کرباسیان برای نهادینه کردن سامانع جامع امورگمرکی بعنوان بخشی از دولت الکترونیک هرگز قابل انکار نیست.
» اخبار مرتبط:
» اشتراک گزاری خبر