راک نیوز - برای نخستین بار پس از جنگ جهانی دوم 300 تفنگدار دریایی آمریکا برای استقرار 6 ماهه وارد نروژ شدند . اقدامی که با عث واکنش مقامات روسی شده است . به گزارش رویترز مقامات ناتو سعی کردند هرگونه ارتباط میان این عملیات و نگرانی های ناتو نسبت به روسیه راکم اهمیت جلوه دهند .
البته می توان عنوان کرد که این تنش ها در روابط مسکو و ناتو یک روز پس از اظهار ات ولادیمیر پوتین ، رئیس جمهوری روسیه مبنی بر اتخاذ تدابیر متقابل در تحرکات ناتو و استقرار ناوگان دریایی روسی و سامانه های موشکی زمین به هوای اس 400 و سامانه موشکی بالستیک اسکندر روسیه در بندر استراتژیک کالینگراد ، ناتو و آمریکا ازاین اقدام روسیه انتقاد کردند و آن را تهدیدی علیه امنیت اروپا تلقی کردند .
منطقه کالینگراد بندری حائل میان لهستان ، لتونی و لیتوانی دردریای بالتیک است که دارای ارتباط زمینی با خاک روسیه نمی باشد و پس از فروپاشی شوروی و استقلال کشورهای منطقه با لتیک همچنان جزو خاک روسیه محسوب می شود روسیه بسیاری تجهیزات و ادوات نظامی ، دریایی و هوایی خود را برای مقابله با تهدیدات احتمالی ناتو و آمریکا دراین منطقه مستقر کرده است و به عنوان یک از گلو گا ههای استراتژیک از آن بهره می برد .
اما همه این تحرکات در ادامه حضور نیرو های ناتو در کشورهای اروپای شرقی لهستان ، لتونی ، لیتوانی .....و دیگرکشور های همجوار با مرزهای روسیه می باشد و همچون موجی فراگیر کشورهای حوزه بالکان وکشورهای حوزه اسکاندیناوی را یکی پس از دیگری در می نورددو این حرکت دومینو وار به تدریج مرزهای غربی روسیه را فرامی گیرد و ادامه تحرکات و نقش آفرینی ها در مرزهای روسیه پیامدهای خطرناکی را بوجود خواهد آورد . البته این مسائل به خاطر ناکامی ناتو در خاورمیانه ، سوریه ، عراق ، اکراین و دیگر نقاط بحرانی می باشد و سعی می کنند با تنگتر کردن حلقه محاصره در مرزهای روسیه به جبران این ناکامی ها بپردازند البته استقرار این نیروها در مرزهای نروژ تاکنون اتفاق نیقتاده و برای نخستین بار مرز های روسیه شاهد این حجم وسیع از استقرار نیرو های نظامی می باشد . و بدین ترتیب نیرو های ناتو سعی خواهند داشت یک سد دفاعی در مرزهای غربی روسیه ایجاد کنند و از این راه به انزوای سیاسی این کشور در حوزه های ژئوپلتیکی و ژئواستراتژیک و سایر مناطق جغرافیایی بپردازند .
و وقوع این حوادث و رویداد ها نگاه مردم در جوامع غربی به صلح و امنیت جهانی را هم تغییر داده است نتایج یک نظر سنجی در روزنامه ایند یپندنت نشان می دهد که اکثر مردم در 9 کشور غربی وقوع جنگ جهانی سوم را بسیار نزدیک و بسیار محتمل می دانند براین اساس در آمریکا 64 درصد فرانسه 61 درصد و در انگلیس 61 درصد مردم معتقدند احتمال وقوع جنگ جهانی سوم بسیار زیاد است .
حال با توجه به عدم اتحاد و یکپارچگی ایجاد شده در کشور های اروپایی و جدایی انگلیس از این کشور ها و نیز با توجه به اینکه کشور های اروپایی بخش وسیعی از انرژی مورد نیاز خود را از روسیه تامین می نمایند آیا این کشور ها تمایل به در گیری با این کشور خواهند داشت ؟
و نیز با توجه به ضعف اقتصادی کشور های حوزه با لکان و ساختار متزلزل این کشور ها و با توجه به اینکه در سالهای اخیر روسیه سعی نموده این کشور ها را از نظر اقتصادی و تجاری و نیاز به انرژی به خود وابسته نماید در صورت وقوع جنگ و درگیری موضع گیری این کشور ها چگونه خواهد بود ؟
و نیز در صورت وقوع جنگی احتمالی در مرزهای روسیه و شروع مهاجرت تعداد وسیعی از جمعیت این کشور به کشورهای اروپای شرقی و اروپای غربی وضعیت این کشور ها که بر اثر افزایش جنگ و درگیری در خاورمیانه و هجوم میلیونها آواره به کشور های غربی چه وضعیتی خواهند داشت ؟
و همچنین با توجه به آزمایش موشک های بالستیک اخیر روسیه که با موفقیت انجام شده در واقع روسیه این پیام را به کشور های غربی و ایالات متحده می دهد که در صورت وقوع جنگی احتمالی با موشک های بالستیک تهاجمی این کشور مواجه خواهند شد و این یعنی شروع جنگ سوم جهانی که می تواند پیامدهای بسیار خطرناک برای جامعه جهانی و نظام بین الملل داشته باشد .
حال با یستی دید که ادامه این روند و افزایش فشار های ایالات متحده و ناتو در مرزهای روسیه به کجا خواهد انجامید و با توجه به شعارهای انتخاباتی ترامپ در جهت نزدیکی آمریکا به روسیه آیا پس از ورود ترامپ به کاخ سفید آیا این شعارها عملیاتی خواهند شد ؟
آیا ترامپ پس ازبه دست گرفتن سکان هدایت و رهبری این کشور سیاست خارجی این کشور به کدام سمت و سو خواهد رفت ؟ و اصولا اولویت سیاست خارجی این کشور به سمت جنگ و درگیری با روسیه پیش خواهد رفت یا به سمت تقابل با قدرت نوظهور چین در منطقه آسیا پاسفیک و جلو گیری از قدرت یابی این کشور در دریای جنوبی چین ؟
اینها مسائلی هستند که در روزهای آینده با یستی در حوزه بین الملل به نظاره نشست .
علیرضا جعفری زاده – کارشناس ارشد جغرافیای سیاسی
» اخبار مرتبط:
» اشتراک گزاری خبر