» روز ملی فناوری هسته ای،روز غرور و افتخار ملی
خبر دستیابی ایران به فناوری غنی سازی اورانیوم و راه اندازی زنجیره كامل غنی سازی در نطنز در فروردین سال 1385 اعلام شد. هم اكنون چند كشور صنعتی جهان هر كدام در یك، چند و یا همه مراحل یاد شده از چرخه سوخت هسته ای فعالیت می كنند.
به لحاظ صنعتی،كشورهای فرانسه، ژاپن، روسیه، آمریكا و انگلیس دارای تمامی مراحل چرخه سوخت هسته ای در مقیاس صنعتی هستند و در مقیاس غیرصنعتی، كشورهای دیگر همچون هند نیز به كشورهای فوق اضافه می شوند. در زمینه غنی سازی نیز دو كشور آمریكا و روسیه دارای بزرگترین شبكه غنی سازی جهان هستند.
آمریكا هم اكنون بزرگترین تولید كننده سوخت هسته ای در جهان محسوب می شود. ایران نیز از فروردین 1385 به فناوری چرخه سوخت هسته ای در مقیاس صنعتی دست یافت.
بررسی تقویم ایران نشان می دهد، نامگذاری روزی به مناسبت دستیابی به دانش و فناوری خاص در ایران تاكنون بی سابقه بوده اما برای نخستین بار در تاریخ ایران دستیابی به یك فناوری آنقدر مهم تلقی شده كه روزی به نام آن نامگذاری شده است.
با تصویب شوراي عالي انقلاب فرهنگي، به پاس قدرداني از تلاشهاي افتخار آفرین دانشمندان جوان ایراني در دستیابي به فناوري صلح آمیز هسته اي، 20 فروردین در تقویم رسمي ایران 'روز ملي فناوري هسته اي' نام گرفت.
* علت اصلی این نامگذاری چیست؟
علت اصلی نامگذاری روزی با عنوان روز ملی فناوری هسته ای را باید در فرایند دسترسی ایران به این فناوری ارزیابی كرد به جهت آنكه نخست روند دستیابی به این فناوری در ایران بیش از چندین دهه طول كشید، دوم قدرت های جهانی به سركردگی آمریكا تمام تلاش و ظرفیت خود را برای جلوگیری از دستیابی ایران به این فناوری به كار گرفتند، اما ایران به رغم همه فشار ها و تحریم ها به این فناوری دست یافت.
شورای امنیت سازمان ملل متحد تحت فشار دولت امریكا تاكنون چندین قطعنامه تحریمی بر ضد فعالیت های صلح آمیز هسته ای ایران صادر كرده است. همچنین دولت آمریكا نیز تحریم های یك جانبه گسترده ای را علیه كشورمان اعمال كرده است.
* آغاز فعالیت ها برای دسترسی به دانش هسته ای
سازمان انرژی اتمی ایران در سال1352تشكیل شد، اما قبل از آن در سال 1335مجلس شورای ملی وقت، ایجاد مركز اتمی دانشگاه تهران را تصویب كرد و رآكتور 5 مگاواتی آموزشی و تحقیقاتی ایران كه از آمریكا خریداری شده بود در سال، 1345 در مركز تحقیقات هسته ای امیرآباد تهران (كارگر) به كار گرفته شد.
پس از تشكیل سازمان انرژی اتمی، دولت وقت ایران برای تهیه سوخت هسته ای قراردادهای 10 ساله قابل تمدید با كشورهای آلمان، فرانسه و آمریكا امضا كرد. قرار بود نیروگاه اتمی در بوشهر توسط وزارت تحقیقات و صنعت آلمان غربی به عنوان نخستین نیروگاه اتمی ایران در سال 1358 راه اندازی شود و پس از آن كار ساخت دیگر نیروگاه ها آغاز شود. ایالات متحده آمریكا نیز در مرداد سال 1356 پذیرفت نیروگاه هایی در ایران احداث كند و هشت راكتور اتمی به رژیم شاه بفروشد، دولت فرانسه نیز در مهر1356 اعلام كرد دو نیروگاه اتمی در ایران تاسیس می كند و راكتورهایی را نیز به ایران می فروشد.
* فعالیت های هسته ای ایران پس از پیرزوی انقلاب اسلامی
پس از پیروزی انقلاب اسلامی، غرب از انجام تعهدات خود در قبال برنامه های هسته ای ایران خودداری كرد و پروژه ساخت نیروگاه های اتمی در ایران متوقف شد. پس از آن مذاكراتی با ژاپن صورت گرفت، اما ژاپنی ها هم تحت فشار دولت آمریكا حاضر به همكاری با ایران نشدند و در نهایت قرارداد تكمیل نیروگاه بوشهر با روسیه به امضا رسید و این نیروگاه شهریور سال گذشته به بهره برداری رسید.
از سال1376 تا سال1380با ساخت وسایل مورد نیاز در داخل و وارد كردن برخی از قطعات از خارج، جمهوری اسلامی ایران موفق به انجام آزمایش های مربوطه در محیط آزمایشگاهی شد. پس از موفقیت آزمایش ها در مقیاس آزمایشگاهی، از سال80 به بعد ایران به دانش غنی سازی اورانیوم از طریق لیزر نیز دست یافت و در محیط آزمایشگاهی، فعالیت هایی را انجام داد و كار ساخت راكتور آب سنگین نیز در اراك آغاز شد.
با دسترسی به چنین توانمندی، یعنی دستیابی به فناوری هسته ای، این دانش عملیاتی نیز شد و ایران توانست فرایند غنی سازی و چرخه سوخت اتمی را اجرایی كند.
* مقابله با فعالیت های هسته ای ایران
دولت های غربی به سركردگی امریكا از سال 1381 تلاش های فزاینده ای را برای جلوگیری از دست یابی ایران به فناوری هسته ای به كار گرفتند كه پرونده هسته ای ایران نیز همان زمان تحت فشارهای سیاسی آمریكا و متحدان غربی این كشور شكل گرفته و به طرز بی سابقه ای به یكی از مناقشات مهم بین المللی تبدیل شده است.
این در حالی است كه تمامی فعالیت های هسته ای ایران براساس معاهده 'ان.پی.تی.' (N.P.T ) و كاملاً صلح آمیز است و مقام های ارشد ایران از جمله رهبرمعظم انقلاب بارها برصلح آمیز بودن فعالیت های هسته ای كشورمان تاكید كرده اند.
حضرت آیت الله خامنه ای بارها تاكید كرده اند كه جمهوری اسلامی و ملت ایران بر اساس منطق اسلام به دنبال بمب اتمی نبوده و نیستند اما استفاده از دانش و فناوری هسته ای را حق مسلم خود میدانند و دانشمندان پرتوان ایران همراه با دولت و ملت به عنوان وظیفهای ملی این هدف را دنبال خواهند كرد.
رهبر معظم انقلاب اسلامی در بیانات اخیر خود در حرم رضوی در آغاز سال 1391 در این مورد فرمودند: از وقتي مساله هستهاي مطرح شده است، بهانهي دشمنيها موضوع هستهاي است. البته می دانند و اعتراف هم می كنند كه ایران دنبال سلاح هستهاي نیست. واقع قضیه هم همین است. ما به دلایل خودمان، بههیچوجه دنبال سلاح هستهاي نیستیم؛ نه تولید كردیم و نه تولید خواهیم كرد؛ این را میدانند، اما یك بهانه است.
یك روز این مساله بهانه است، یك روز حقوق بشر بهانه است، یك روز فلان موضوع داخلي بهانه است؛ اما همهي اینها بهانه است. اما مساله اصلي چیست؟ مساله اصلي، حراست مقتدرانهي نظام اسلامي از ثروت عظیم نفت و گاز در این كشور است.
آژانس بین المللس انرژی اتمی نیز تاكنون مدركی دال بر انحراف فعالیت های هسته ای كشورمان از معاهده ان.پی.تی. ارایه نداده و 16 نهاد امنیتی آمریكا نیز نظامی بودن فعالیت هسته ای را رد كرده اند.
روزنامه آمریكایی لسآنجلس تایمز پنجم اسفند ماه 1390 در خبری اعلام كرد كه 16 نهاد اطلاعاتی آمریكا در گزارشی محرمانه تصریح كرده اند، ایران برای دست یابی به سلاح هستهای نمیكوشد.
این روزنامه ادامه میدهد كه براساس برآوردهای اخیر مورد توافق 16 سازمان اطلاعاتی آمریكا با وجود اینكه ایران عملیات غنی سازی اورانیوم را در سطوح پایین ادامه میدهد، اما منابع آمریكایی میگویند: هیچ دلیلی مبنی بر تلاش ایران برای ساخت سلاح هستهای وجود ندارد.
براساس این گزارش، ارزیابیهای اخیر 16 سازمان اطلاعاتی و جاسوسی آمریكا به طور گسترده بر اساس استنادات گزارش سال 2007 كه در آن بر توقف فعالیت ایران برای تولید سلاحهای اتمی تاكید شده بود، تنظیم یافته است.
سازمان های اطلاعاتی آمریكا در سال 2007 نیز ارزیابی مشابهی درباره برنامه هسته ای ایران ارایه و ادعا كرده بودند: تهران تلاش های خود را برای توسعه و ساخت كلاهك هسته ای در سال 2003 متوقف كرده است.
براین اساس مقابله امریكا و متحدان این كشور با ایران بر سر برنامه های هسته ای تنها ماهیت سیاسی دارد و برخلاف موازین حقوقی و مفاد معاهده منع گسترش سلاح های هسته ای (NPT) است و بنابراین دولت و ملت ایران در مقایل زیاده خواهیهای آمریكا ایستادگی كرده و از حق مسلم خود صرف نظر نخواهند كرد.
دولت جمهوری اسلامی ایران طی سال های گذشته ضمن مذاكره با گروه '1+5''حقوق هسته ای ایران را بر اساس قوانین بین المللی پیگیری كرده و به پیشرفت های مهمی دست یافته است.
تكمیل چرخه سوخت هسته ای و رسیدن به استقلال و خودكفایی در این زمینه، طراحی و آزمایش نسل های جدید دستگاه های سانتریفیوژ پیشرفته، تكمیل و بهره برداری از نیروگاه اتمی بوشهر از جمله این دستاوردها است. نیروگاه بوشهر شهریور 1390 به شبكه سراسری برق متصل شد.
به این ترتیب دولت، ملت و دانشمندان هستهای كشورمان فرایند نسبتا طولانی را برای دست یابی به فناوری صلح آمیز هستهای و بومی كردن آن پشت سر گذاشته اند، از همین رو 20فروردین روز ملی فناوری هستهای نامگذاری شده و هرساله در این روز گام بلند دانشمندان غیور ایرانی در عرصههای علمی و خودكفایی مورد تجلیل قرار می گیرد و این روز فرصتی است تا با سرلوحه قرار دادن تلاشگران عرصه فعالیت های صلح آمیز هسته ای به پیشرفت های دیگر در عرصه مختلف علمی و صنعتی بیندیشیم.
تاریخ انتشار :
20 فروردین 1391, 09:58
» اخبار مرتبط:
روی رزمآرا را سفید کردی آقای اسمیت! (خبر ویژه)ربط زلزله کاکی بوشهر به نیروگاه هسته ای +عکساحتمال انتقال 50 تن اورانیوم سوریه به ایران!منابع دیپلماتیک: نیروگاه بوشهر آسیب دیده استدرصد غنیسازی ایران به کسی ارتباطی ندارد
» اشتراک گزاری خبر