جلسه علنی دیروز مجلس پر بود از حرفهایی درباره استعفا، البته نه آنگونه که در دیگر کشورهای دنیا سراغ داریم. اینجا آن که تهدید به استعفا میکند نمایندگان مجلس هستند و آن که اصرار بر ماندن دارد مقامات دولتی. روز استعفاها در مجلس با تهدید دو نماینده استان خراسان شمالی به استعفا شروع شد و با درخواست نماینده پیرانشهر برای استعفای وزیر آموزش و پرورش ادامه پیدا کرد. وزیری که حوادثی چون تصادف کاروان راهیان نور و کشته شدن دانشآموزان در آن حادثه و همچنین حادثه آتشسوزی مدرسه دخترانه در پیرانشهر هم او را برای استعفا و عذرخواهی رسمی از مردم متقاعد نکرده است. اینگونه است که به نظر میرسد جای خیلی چیزها در کشور ما عوض شده باشد.
هفته آینده استعفا میدهیم
عدم تخصیص عادلانه اعتبارات سفر مقام معظم رهبری به خراسان شمالی همان موضوعی بود که باعث شد تا هادی قوامی و هادی شوشتری دو نفر از نمایندگان این استان در مجلس را به این نتیجه برساند که دیگر قادر به انجام وظایف نمایندگی نیستند و تهدید کنند در صورتی که اختصاص اعتبارات در هفته آینده عملی نشود استعفای خود را تقدیم هیات رئیسه مجلس خواهند کرد. آنطور که هادی قوامی در نطق میان دستور روز گذشته خود در مجلس توضیح داد: «سوءتدبیرها موجب شده است اعتباراتی که در این سفر به استان اختصاص یافت به صورت ناعادلانه توزیع شود. این اعتبار قرار بود در سه سال به صورت عادلانه براساس جمعیت و مساحت به مناطق مختلف استان اختصاص پیدا کند. در فاز اول اختصاص این اعتبارات 155 میلیارد تومان اعتبارات سال 91 به صورت ناعادلانه در بین مناطق مختلف استان توزیع شده و موجب جفا به برخی مناطق از جمله مانه و سملقان شده است». وی در حالی که تاکید کرد: «انتظار داشتیم که جای جای استان بتواند با استفاده از این اعتبارات ارتقا پیدا کند، اما متاسفانه چنین به نظر نمیرسد» توضیح نداد که چه تلاشهایی در راستای توزیع عادلانه این اعتبارات انجام شده و چه کسانی سد راه این مساله شدهاند. به عبارت دیگر هنوز مشخص نیست که این استعفای احتمالی قرار است در اعتراض به عملکرد چه کسانی یا چه مجموعهای صورت بگیرد. نماینده اسفراین تنها به این گفته بسنده کرد که «انتظار ما نمایندگان استان خراسان شمالی این است که این اعتبارات به صورت عادلانه توزیع شود»، گفتهای که میتواند باعث دامن زدن به این شائبه شود که استعفای این دو نماینده در اعتراض به عملکرد دیگر نمایندگان خراسان شمالی در جریان تخصیص اعتبارات سفر مقام معظم رهبری به این استان است. چرا که در نطق پیش از دستور روز گذشته هادی قوامی در صحن علنی مجلس هیچ اشارهای به نقش مقامات دولتی در این ارتباط نشده است. قوامی در سخنان خود «ایجاد امکانات عادلانه» را یکی از موارد مورد تاکید قانون اساسی دانسته، بدون آنکه اشارهای به ابزارهای تحت اختیار نمایندگان برای ایجاد این «عدالت» داشته باشد.
واکنش مجلس: تنها کارت زرد
البته نمایندگان در جلسه روز گذشته مجلس باز هم از استعفا حرف زدند، البته نه استعفای خودشان بلکه استعفای یک وزیر. درخواستی که به دنبال آتشسوزی مدرسه دخترانه در شینآباد برای چندمین بار توسط نمایندگان مجلس و بخصوص رسول خضری، نماینده پیرانشهر از حمیدرضا حاجیبابایی، وزیر آموزش و پرورش مطرح شده، بیآنکه ثمری داشته باشد. عزم آقای وزیر برای ادامه کار در وزارتخانه عریض و طویل آموزش و پرورش کاملا جدی است، چه آنکه اگر اینچنین نبود چند هفته قبل و در جریان تصادف اتوبوسهای حامل دانشآموزان باید این اتفاق میافتاد. در جریان تصادف اتوبوس کاروان راهیان نور وزیر آموزش و پرورش گفته بود که این مساله به مجموعه تحت امر او ربطی ندارد و مسئولیت آن متوجه او و مدیران زیر دستش نیست. حالا اما در جریان آتشسوزی مدرسه دخترانه شین آباد که به هیچ نهاد دیگری جز وزارتخانه او مربوط نمیشود، با حضور در مجلس تنها به یک عذرخواهی بسنده کرده و بعد از جلسه مجلس هم با خیال راحت راهی دفتر کارش شده است. حرف دیروز رسول خضری در صحن علنی مجلس که «بروز حوادثی مشابه حادثه آتشسوزی پیرانشهر در همه جای دنیا موجب استعفای وزیر میشود» کاملا حرف درستی است. همین سه هفته پیش وزیر حمل و نقل و رئیس راهآهن مصر در پی برخورد اتوبوس دانشآموزان مصری با یک قطار که منجر به مرگ 47دانشآموز شد از سمت خود استعفا داد. نماینده پیرانشهر گفت: «اگر به درستی درباره حوادث قبل از آن نظیر تصادف دانشآموزان بروجنی و تصادف اتوبوس راهیان نور دقت میشد و مجلس وارد موضوع میشد، شاید شاهد این حادثه نمیبودیم». پیشتر محمد دامادی، نماینده مجلس با انتشار نامهای ضمن انتقاد از مقامات دولتی نوشته بود: «جای تعجب اما اینجاست که به رغم فاجعه رخ داده، وزیر مربوطه از یک عذرخواهی ساده دریغ کرده است». اما بینتیجه بودن اظهارات و انتقادات و درخواستهایی از این دست آنجا روشن میشود که خبرگزاری مهر از قول حاجیبابایی مینویسد که او در پاسخ به سوالی درباره احتمال برکناریاش گفته است: «خبرنگاران چی؟ خبرنگاران را برکنار کنیم یا نه؟ اگر به موقع خبر میدادید مواظب مدرسه شینآباد پیرانشهر باشید این اتفاق روی نمیداد». مشخص است که وزیر آموزش و پرورش استعفا را وظیفه خود نمیداند. البته شاید هر کس دیگری هم جای حمیدرضا حاجی بابایی بود چنین میکرد، چرا که درخواست استعفای وزیر آموزش و پرورش در مجلس در حالی مطرح شده که حتی طرح جدی برای استیضاح او در پی حوادث مکرری که در مجموعه آموزش و پرورش به وقوع میپیوندد در دستور کار نمایندگان نیست. تازه در این شرایط که باید فشارها برای پاسخگو بودن وزیر آموزش و پرورش تشدید شود، علی لاریجانی با بیان اینکه رسیدگی به وضع مصدومان ضرورت دارد، گفت: «در این زمینه وزارت بهداشت و آموزش و پرورش تلاشهای لازم را انجام دادهاند». وی در جلسه علنی دیروز بدون اشاره به نقش مدیران این وزارتخانه در حادثه پیرانشهر گفت: «لازم است که این وزارتخانه پیگیریهای خود را افزایش داده و با کسانی که سهلانگاری کردهاند، برخورد کند». این در حالی است که مقامات بلندپایه وزارت آموزش و پرورش در منظر افکار عمومی و همینطور قسمتی از نمایندگان مجلس خود از مقصرین اصلی این حادثه هستند. همه برخوردهای مجلس با وزیر آموزش و پرورش در ارتباط با حوادث اخیر تنها به دادن یک کارت زرد به وی خلاصه میشود.
» اخبار مرتبط:
» اشتراک گزاری خبر