مشروح اخبار


» شجريان: شرايط مناسب باشد، کنسرت مي‌دهم



استاد آواز ايران گفت: اگر شرايط مناسبي فراهم شود در ايران کنسرت هم خواهم داد.
نشست خبري برگزاري نمايشگاه سازهاي ابداعي محمدرضا شجريان درحالي برگزار شد که وي معتقد است براي ديده شدن يک ساز بايد شرايط نواختن آن ساز روي صحنه فراهم باشد.
به گزارش ايلنا، محمدرضا شجريان با اشاره به برگزاري دومين نمايشگاه سازهاي ابداعي خود در خانه هنرمندان گفت: من از سالها پيش به دنبال اين بودم که يک صداي جديد و يک رنگ جديد در سازها به وجود بيايد. از 39 سال پيش که من معلمي را شروع کردم به دنبال صداي زيبا بودم زيرا کار من صداست و بايد صداي جديد را کشف کنم.
وي ادامه داد: نمايشگاه امسال با نمايشگاه دوره قبل تفاوت دارد و 2 ساز جديد به آن اضافه شده است. در اين نمايشگاه 12 سنتور جديد به علاوه 18 ساز جديد ارائه مي‌شود و همچنين کساني که مي‌خواهند از اين ساز استفاده کنند، مي‌توانند سفارش بدهند تا برايشان ساخته شود البته من به دنبال آن هستم که اين سازها با ارزان‌ترين قيمت ساخته شود تا نوازندگان بتوانند آن را تهيه کنند.
وي ادامه داد: در طراحي سازهاي جديد از ساز سنتور بسيار ايده گرفتم زيرا معتقدم اين ساز بسيار پيچيده است و خرک‌هاي آن و زاويه آن با صفحه در ايجاد صدا بسيار مهم است. به دنبال اين فکر دوره نجاري را حدود دو سال پيش در اصفهان و در پيش استاد چايچي به مدت 6 ماه گذراندم.
شجريان افزود: ما بايد با سازهاي جديد در ارکسترها حرف‌هاي جديدي براي زدن داشته باشيم وگرنه فقط دو نوازي‌ها و تک‌نوازي‌ها ما در جهان ماندگار خواهد شد. هر چند اين سازهاي جديد نيز قابليت تکنوازي را دارند. البته بايد نوازندگان با آن تمرين کنند.
شجريان ادامه داد: بعداز انقلاب نوازنده‌هايي که توانايي کار را داشتند متأسفانه توسط ديگران قيچي شده‌اند و روند توجه به ساز متوقف شد. هر چند سازهايي مانند ويولن که يک ساز غربي بود؛ آمده بود و در موسيقي ما حضور پيدا کرده اما ما شرقي‌ها نياز داريم که به سازهاي خودمان توجه کنيم.
وي با اشاره به اينکه در طراحي سازهاي جديد به دنبال آن بوده‌ايم که يک نوع صداي موسيقي جديد بوجود بياورد، گفت: مثلاً ساز دل و دل سازي است که بين ويولن و کمانچه قرار دارد از اين ساز استقبال خوبي شده و من مدتي که در امريکا بودم و کنسرت مي‌گذاشتم نوازندگان غربي بودند که حتي با سازهاي جديد آثار غربي را مي‌زدند و اين همان هدفي بود که من دنبال مي‌کردم.
وي ادامه داد: ساز بايد نوازنده خود را راضي کند البته اين سازها تازه در ابتداي کار هستند و بايد بيشتر روي آنها کار شود به طور مثال در بخش مضراب و آرشه بايد کم‌کم هر نوازنده‌اي براي خودش يک آرشه خوب بدست آورد. امروز در دنيا با وجودآنکه از ساخت سازي مانند ويولن 300 سال مي‌گذرد اما باز آرشه‌هاي جديدي ساخته مي‌شودکه بسيار گران است اين امر از آنجا ناشي مي‌شود که نوازنده به ساز اعتبار مي‌دهد.
شجريان با اشاره به اينکه در طراحي سازها و موسيقي به سنت‌ها توجه‌ داشته، گفت: ما بايد در موسيقي ضمن احترام به سنت‌ها و اصالت‌ها فکر نويي نيز داشته باشيم و بايد به سمتي برويم که صداهاي جديد کشف شود. امروز مثلاً در موسيقي ما صداي بم بسيار کم است و همه مي‌خواهند در اوج بخوانند.
وي ادامه داد: بايد به ساز توجه کرد و توجه به ساز يعني اينکه به صحنه بيايد تا زماني که ساز به صحنه نيايد يا در تلويزيون نشان داده نشود و ساز ديده نشده است و طبيعتاً خريداري نيز براي آن پيدا نمي‌شود.
شجريان با تأکيد بر اينکه به دنبال برگزاري کنسرت است، گفت: در طول 5 سالي که من کنسرت نداشتم سازها ديده نشده است. البته امروز به دنبال آن هستم که اگر شرايط مهيا شود حتماً به صحنه مي‌آيم و کنسرت اجرا کنم. اميدوارم با روي کار آمدن دولت جديد برنامه‌هاي هنري روي روال قبلي بيفتد و شرايط خوبي فراهم شود.
وي ادامه داد: هنوز در کشور کساني هستند که فضاي موسيقي را برنمي‌تابد اما ما بايد کار خودمان را انجام دهيم. مهم اين است که صحنه در اختيار اهالي موسيقي قرار داده شود و اين صحنه فقط سالن است زيرا مشکل اصلي امروز ما سالن است و نبود سالن دست اهالي موسيقي را تنگ کرده است. هرچند سالن خوب هم در کشور کم است و بايد به سمت تأسيس سالن‌هايي با دو هزار نفر جمعيت برويم.
وي ادامه داد: اميدوارم که موسيقي ر اه خودش را باز کند و حداقل به 15 سال قبل بازگرديم هر چند در آن دوره که موسيقي جاري بود باز هم قوانين دست و پاگير وجود داشت و يک شورا بر موسيقي نظارت مي‌کرد.
شجريان تأکيد کرد: نبايد درباره موسيقي يک شورا تصميم‌گيري کند و دولت وارد حوزه شعر و موسيقي شود بلکه بايد به سمتي حرکت کنيم که خانواده‌ها خود فرزندانشان را تربيت کنند تا موسيقي خوب بشنوند. از طرف ديگر وقتي جلوي موسيقي توسط دولت گرفته شود، موسيقي زيرزميني ساخته مي‌شود در نتيجه اين کار هيچ سودي براي دولت ندارد و هم وقت اهالي موسيقي گرفته مي‌شود و هم وقت خودشان.
شجريان با تأکيد بر اينکه موسيقي تصويري از جامعه است، گفت: در اجراي کنسرت‌ها بايد قطعات شاد و غم با هم اجرا شود موسيقي من موسيقي غمناک نيست بلکه موسيقي تفکر و انديشه است و معتقدم موسيقي بايد همه حالات جامعه را بيان کند البته غم نيز در موسيقي وجود دارد. اما موسيقي که ما را به خاطرات گذشته بازگرداند و به اصل خود توجه کند، براي من مهم است.
وي ادامه داد: از فردا کارگاه‌هاي آواز من بعد از 2 سال تعطيلي مجدداً شروع مي‌شود و در اولين جلسه همان شاگردان قبلي حضور پيدا خواهند کرد.
نمايشگاه و کارگاه سازهاي ابداعي محمدرضا شجريان از 22 الي 28 شهريور از ساعت 10 الي 20 در خانه هنرمندان برگزار مي‌شود و ورود براي عموم آزاد است.



تاریخ انتشار : 17 شهریور 1392, 09:08



» اخبار مرتبط:

  • شجريان به تلويزيون مي‌آيد
  • محدوديت‌هاي موسيقي در ايران با هيچ‌جا قابل مقايسه نيست
  • مداحي براساس آهنگ‌هاي برنامه عروسکي
  • دلايل لغو ناگهاني جشن خانه موسيقي
  • كي، كجا كنسرت داره
  • » اشتراک گزاری خبر

    نام:*
    ایمیل:*
    متن نظر:
    کد را وارد کنید: *
    عکس خوانده نمی‌شود


    در میان پیشنهادات این روزها، کدام را قابل اعتنا می‌دانید؟