تب حضور وزيران دولت يازدهم در شبکههاي اجتماعي بالا گرفته. آن قدر که عضويت آنها در اين سايتها به پرسش ثابت خبرنگاران تبديل شده است.«لايک و کامنت و فن پيج» اين روزها براي اعضاي کابينه يازدهم، واژههاي آشنايي هستند. چه براي آنها که فعاليت شان را به صورت رسمي در شبکههاي مجازي اعلام کرده اند و چه براي آنها که مجبورند هرروز باز شدن صفحه اي جديد به نامشان در شبکههاي اجتماعي را تکذيب کنند و بگويند در اين سايتها عضويت نداريند. حتي براي وزيراني که زياد در حال و هواي حضور در اينترنت و شبکههاي اجتماعي نيستند هم شنيدن اين عبارتها و واژهها ديگر عادي شده. چرا که «فيس بوک» حالا بحث داغ اين روزهاست. ان قدر که دادستان کل کشور هم مجبور شده بخشي از وقت خود را به پرسشهاي خبرنگاران در اين باره اختصاص دهد. اين يعني بحث حضور چهرهها در فضاي مجازي و شبکههاي اجتماعي، داغ تر از هميشه شده است.
چهرههاي سياسي و فيس بوک
به گزارش مهر،استفاده از شبکه اجتماعي «فيس بوک» از سال 88 و همزمان با رقابتهاي انتخاباتي رياست جمهوري دوره دهم شدت گرفت.پس از برگزاري انتخابات و در جريان وقايع پس از آن، اين سايت فيلتر شد. فيلتر شدن فيس بوک اما وسوسه بعضي چهرههاي سياسي براي فعاليت در اين شبکه را از بين نبرد. طوري که هرازگاهي نشاني صفحههايي با نام چهرههاي سياسي بين کاربران ميچرخيد و پس از گذشت چند روز، وجود اين صفحهها و عضويت در فيس بوک توسط همان چهرهها تکذيب ميشد. هرچند بعضي منسوبان به چهرههاي سياسي و حتي افراد نزديک به دولت دهم هم فعاليت خود در اين شبکهها را هيچ گاه تکذيب نکردند و همچنان به فعاليت ادامه ميدهند.در جريان انتخابات رياست جمهوري سال 92 بسياري از نامزدهاي رياست جمهوري از پتانسيل شبکههاي اجتماعي فيس بوک و توئيتر براي تبليغات استفاده ميکردند. با روي کار آمدن دولت حسن روحاني، او سايت شخصي اش را فعال تر کرد و با حضور فعال محمد جواد ظريف وزير خارجه دولت تدبير و اميد (که البته اين حضور مثل حضورهاي قبلي تکذيب هم نشد) ديپلماسي فيس بوکي و توئيتري سياستمداران ايران هم فعال تر شد.معروفترين نمونهاش که جنجال هم آفريد پيام تبريک محمد جواد ظريف به مناسبت سال نو يهودي و نظرش درباره هولوکاست بود. در واقع پيام تبريک جواد ظريف در توييتر پاتکي بود بر تمام سخنرانيهاي اهانت اميز نتانياهو درباره روحاني و تاکيد او بر اينکه «دنيا نبايد به حسن روحاني اعتماد کند». و اين همه درحالي صورت گرفته بود از خرداد سال 92 نگاهها باز به ايران متوجه شده بود و کشورهاي مختلف دنيا از روي کار آمدن دولتي با شعار اعتدال در ايران استقبال کرده بودند. طبيعي بودن در شرايطي اينچنين نتانياهو خشمگين ترين فرد از پيام تبريک ظريف باشد.در ادامه فعاليتهاي فيس بوکي سياستمداران و اعضاي کابينه دولت روحاني، اسحاق جهانگيري معاون اول رئيس جمهور و بيژن زنگنه وزير نفت هم حضور رسمي خود در اين شبکه اجتماعي را اعلام کردند.مرضيه افخم سخنگوي دستگاه ديپلماسي هم در پاسخ به خبرنگاران، عضويتش در فيس بوک را«به تاسي از اقدام پيشروانه جناب آقاي دکتر ظريف» دانست.اقدامي که محمد علي ابطحي هم در وبلاگش کنايه بامزه اي به ان زده بود:« چشم نخورن الهي، اعضاي دولتي فيس بوك داره زياد ميشه. خانم افخم، سخنگوي وزارتخارجه هم قراره تو فيس بوك مواضع نظام را مطرح كند. ساقي فيلتر شكنشون هم احتمالا وزير خارجه باشد كه جنس خوب در اختيار وزرا بگذارد. ولي جلو غريبهها بده كه فيس بوك توي اين دولت پر كار فيلتر باشه. ما گفته باشيم.»هرچند بعضي اعضاي ديگر کابينه همچون الهام امين زاده معاون حقوقي رئيس جمهور و محمود واعظي وزير ارتباطات، صفحههاي راه اندازي شده به نام خودشان در فيس بوک را تکذيب کردند و اعلام کردند اين صفحهها جعلي است.
اين لايحه چند تا لايک داره؟
ماجراي صفحههاي فيس بوکي حتي به هيات دولت هم کشيده شد. روز دوشنبه يک روزنامه و چند سايت اينترنتي خبر از ايجاد صفحه فيس بوکي «کابينه تدبير و اميد» توسط وزير نفت دولت يازدهم دادند. خبري که بلافاصله با واکنشهاي طنز کاربران شبکههاي مجازي هم مواجه شد. اين، يکي از دهها واکنش طنز به حضور کابينه تدبير و اميد در دولت يازدهم است:« فکر کنم با اين وضعي که وزراي دولت دارن پشت سرهم توي فيس بوک عضو ميشن و حتي پيج کابينه رو هم راه انداختند، کم کم جلسات هيات دولت توي همين فيس بک برگزار بشه و تصميماتشون هم همين جا اعلام بشه. مثلا لايحهها رو استاتوس کنن و بگن اين لايحه چندتا بليک داره؟ چندتا؟» هرچند خود زنگنه يک روز بعد، وجود صفحه فيس بوکي کابينه را تکذيب و اعلام کرد دولت و کابينه، چنين صفحه اي در فيس بوک ندارند.اما شايد همين حضور وزيران کابينه يازدهم در سايتي فيلتر شده، نشان از خط شکني دولت براي رفع بعضي محدوديتها باشد. آن قدر که ماجرا به نشست مطبوعاتي دادستان کل کشور هم کشيده شد و سخنان حجت الاسلام محسني در اين باره، احتمال رفع فيلتر فيس بوک را افزايش داد. او گفت:« اگر جرايم و مصاديق مجرمانه از فيس بوک رفع شده باشد بله ميتواند رفع فيلتر صورت گيرد اما در صورتي که جرايم مجرمانه موجود باشد فيلترينگ بايد ادامه پيدا کند. درباره بررسي محتواي سايتها کارگروهي تشکيل شده و بر اساس مصوبه اي در تيرماه 88 که پيرامون آن شش وزارتخانه، دادستان کل کشور و ساير دستگاهها عضو اين کارگروه هستند و اختياراتي براي آن تعريف شده است، اين کارگروه موظف است تا تمام مصاديقي که مجرمانه تشخيص داده ميشوند را بررسي و رفع کرده و درصورتي که از رفع کامل آن اطمينان يابد از فيلترينگ هم خارج خواهد شد.»
برنامههاي کميته فيلترينگ براي فيس بوک
عضو کارگروه تعيين مصاديق فيلترينگ و جرايم رايانه اي از بررسي رفع فيلتر شبکه اجتماعي فيس بوک طبق شرايط و ضوابط خبر داد و گفت: اين موضوع در دراز مدت و با تفکيک محتواهاي مجرمانه از محتواي مفيد اين شبکه اجتماعي توسط نرم افزار فيلترينگ هوشمند امکان پذير است.دکتر محمدرضا آقاميري با تاکيد براينکه شبکه اجتماعي فيس بوک براساس ضوابط و مقررات کشور ما فعاليت نکرده و در بسياري موارد از خطوط قرمز ما عبور ميکند، اظهار داشت: اين شبکه اجتماعي در انتشار محتوا مواردي مرتکب ميشود که به لحاظ قانوني جرم محسوب ميشود.وي با بيان اينکه شبکههاي اجتماعي نظير فيس بوک پايبندي به قوانين کشور ما ندارند، ادامه داد: اين درحالي است که برخي سايتهاي خارجي ملتزم به رعايت قوانين ايران شده اند و براين اساس فعاليتشان به نحوي است که محتواي مجرمانه را اشاعه نميدهند براين اساس چنانچه فيس بوک نيز در همين خط مشي حرکت کند و بر رعايت قوانين ايران التزام داشته باشد ميتوان به رفع فيلتر آن اقدام کرد.عضو کارگروه تعيين مصاديق مجرمانه با اشاره به عضويت بيش از يک ميليارد نفر از مردم جهان در شبکه اجتماعي فيس بوک خاطرنشان کرد: جداي از فعاليت مجرمانه برخي از کاربران که اعتقاد و پايبندي به قوانين نظام ندارند، فيس بوک مجالي را فراهم کرده که ميتوان با استفاده از آن در جهت ترويج دين، بيداري اسلامي و اشاعه فرهنگ ايراني اسلامي قدمهاي مثبتي برداشت.وي ايجاد صفحات منتسب به برخي از مقامات ارشد نظام در فيس بوک را مصداق شکستن حريم خصوصي در فضاي مجازي برشمرد و گفت: ايجاد اين صفحات چنانچه از سوي افراد و کاربراني باشد که در ايران زندگي ميکنند قابل تشخيص و پيگيري خواهد بود و مراجع ذيصلاح ميتوانند نسبت به برخورد با اين عوامل اقدام کنند؛ بايد توجه داشت که حتي IP آدرسهايي که از طريق VPN وارد فيس بوک ميشوند نيز قابل شناسايي و پيگيري است.چندي است که عضويت کابينه دولت تدبير و اميد در شبکههاي اجتماعي فيلتر شده همچون فيس بوک به بحثي رسانه اي تبديل شده و اين در حالي است که پيش از اين دبير شورايعالي فضاي مجازي با توجه به عضويت دولتمردان در اين شبکه، عضويت در فيس بوک را غيرقانوني ندانسته اما دور زدن سيستم فيلترينگ براي دسترسي به فيس بوک را جرم انگاشته است.دادستان کل کشور نيز در نشست خود با خبرنگاران اعلام کرده که اگر جرايم و مصاديق مجرمانه اي که در فيس بوک بوده رفع شده باشد ميتوان آن را رفع فيلتر کرد.در همين حال و در پي ايجاد صفحهاي به نام دکتر محمود واعظي وزير ارتباطات و فناوري اطلاعات در فيس بوک، روابط عمومي اين وزارتخانه با صدور اطلاعيهاي ايجاد اين صفحه را غير واقعي خواند.
» اخبار مرتبط:
» اشتراک گزاری خبر